top of page

SKAALAT JA ASTEIKOT

Skaalat tai asteikot ovat sarja ääniä, joita voi soittaa kitaran lisäksi millä tahansa melodiseen soittoon soveltuvalla instrumentilla. Skaalat ovat kitarasoolojen peruskivi ja niiden tuntemus on ensiarvoisen tärkeää esimerkiksi improvisoinnin kannalta. Asia voi kuulostaa vaikealta, mutta sitä se ei ole. Jokaisella kappaleella on nimittäin sävellaji ja siihen sopivia asteikoita. Kun tiedät kappaleen sävellajin, voit aloittaa sooloimprovisoinnin jo yhdellä asteikolla. 


Skaalojen lukeminen

 

Yleisin tapa lukea ja kirjoittaa kitaraskaaloja on tabulatuuri, jossa asteikon äänet on merkitty palloina kitaran kaulaa esittävään kuvaan. Kuvatun skaalan voi siirtää kaulalla soitettavaan kappaleeseen sopivaan sävellajiin.


Sävellajin selvittäminen

 

Sävellajin selvittäminen on melko helppoa, mikäli sävelkorvasi on edes perustasolla. Kuvittele mielessäsi ääni, johon kyseisen kappaleen solistinen linja tai sen katkelma laskee luontevimmin. Musiikkityylistä riippuen kappale voi usein esimerkiksi loppua tähän sointuun tai ääneen.

 

Tämä on kappaleen perussävel ja sen selvitettyäsi olet jo lähes valmis aloittamaan yleisön villitsemisen. Perussävelen lisäksi on kuitenkin olennaista tietää vielä ainakin se, kulkeeko kappale mollissa vai duurissa. Yleisesti ajateltuna molli on surullinen ja duuri on iloinen. Aina tilanne ei kuitenkaan ole aivan näin yksinkertainen. Tämä tarjoaakin loistavan aasinsillan monimutkaisempiin asteikoihin moodien, eli kirkkosävellajien kautta. 

 

Moodit eli kirkkosävellajit


Moodit eli kirkkosävellajit ovat duuri- ja mollisävellajeja monimutkaisempia. Aloittelijan ei kannata sukeltaa moodien maailmaan, sillä yksinkertaisemmillakin asioilla pääsee alkuun ja riippuen tavoitteistasi soittajana, et välttämättä tarvitse moodeja. Ne ovat kuitenkin loistava tapa lisätä sävyjä solistiseen soittoon ja olennainen osa jazz-musiikkia.

Voit tutustua moodeihin kattavasti Lisäsävyjä sooloihin - Moodit -kurssillamme, joka sisältää peräti 30 oppitunita.

 

Pentatoninen asteikko

 

Kuten jo sanottu, skaaloja ja asteikoita on monia, mutta pentatoninen

asteikko on yksi yleisimmin käytetyistä ja helpoimmista. Jos siis epäilyttää,

käytä sitä. Pentatoninen asteikko koostuu nimensä mukaisesti viidestä

(penta) sävelestä. Kun olet selvittänyt, että tulista kitarasooloa kaipaava

kappaleesi kulkee vaikkapa G-mollista, tiedät soittaa pentatonisen

G-molliasteikon ääniä. Niin kauan, kun pysyt asteikon äänissä, soolosi kuulostaa

hyvältä. Ei se sen vaikeampaa ole!


Lue lisää pentatonisen asteikon teoriasta ja harjoituksista.

Pentatoninen asteikko.jpg

ASTEIKKOIHIN LIITTYVÄT KURSSIT:

Katso kaikki kurssit

Rockway tarjoaa sinulle kaiken, mitä tarvitset soittoharrastuksesi aloittamiseen, ylläpitämiseen ja kehittämiseen. Tuhansia videosisältöjä nuotteineen ja taustanauhoineen käyttää jo yli 100 000 suomalaista. Nyt on sinun vuorosi!

Ilmainen kokeilusi sisältää kaikki soittimet, kaikki kurssit.
Ei sido mihinkään!

bottom of page