top of page

PLEKTRA

plektra.jpg

Kielten näppäily plektralla, pikkaaminen (engl. picking) on keskeisimpiä tapoja tuottaa ääntä kitaralla ja muilla kitaran sukuisilla kielisoittimilla, kuten mandoliini, balalaikka, bouzouki, oud jne. Plektra on useimmiten teräväkärkinen muovinpala, jonka kärkeä lyödään kieleen tuottaakseen ääni.

 

Plektra on kuitenkin välikappale soittajan ja kitaran välillä ja sillä on valtava vaikutus niin soittotuntumaan, soittotekniikkaan kuin ulosantiinkin soundin muodossa.

 

Plektroja on eri kokoisia, mallisia ja värisiä. Niitä valmistetaan eri materiaaleista, jotka tuovat niihin uniikin äänenlaadun sekä sormituntuman. Myöskin saman kokoiset ja -näköiset plektrat saattavat tuntua hyvin erilaisilta myös niiden jäykkyyden vuoksi.

 

 

Miten valita itselleen sopiva plektra?

 

Tähän kysymykseen ei ole olemassa suoraa tyhjentävää vastausta

vaan se vaatii paljon aikaa ja tutkiskelua. Lopulta kyseessä on kuitenkin

makuasia mutta joitain seikkoja voi esittää faktoina plektrojen

käyttöominaisuuksien mukaan. Samuli Federley on koonnut tietopaketin

erilaisita plektroista (plektratyypeistä), niiden eroista ja ominaisuuksista.

 

Plektran asento 

 

Tämä aihe on pitkään ollut keskustelun ja väittelyn aiheena kitaristien kesken ja usein kuulee eri soittotapoja esitettävän faktoina, joiden mukaan asia kuuluu tehdä.

 

Pidätkö plektraa oikein?

 

On hyvä lähteä siitä, että on suositeltavaa pidellä plektraa etusormen sekä peukalon välissä. Tästäkin huolimatta jotkin huippukitaristit pikatessaan nopeampia kuvioita pitelevätkin pletraa peukalon sekä keskisormen välissä. Näin olleen tämäkään tyyli ei ole poissuljettu. Tätä soittotapaa käyttävät mm. Eddie Van Halen sekä Mattias Ia Eklund.

 

Kurssillamme “Tarkkuutta ja nopeutta soittamiseen - PlektratekniikkaMikko Kosonen käy läpi harjoituksia, joiden avulla voit tunnustella plektran pitämistä.

 

Voit luke lisää aiheesta myös Samulin “Pidätkö plektraa oikein?” -kirjoituksesta.

 

Plektratekniikat

 

Plektrasoiton keskeinen haaste ja ero soittotekniikkoihin, joissa kielisoitinta soitetaan esim. jousella (mm. viulu, sello), malleteilla (mm. cimbalom, dulcimer) tai sormilla (mm. kantele, sähköbasso) on se, että plektralla kieliä näppäillessä ääni tuotetaan yhdellä objektilla, tässä tapauksessa teräväkärkisellä muovinpalalla, jonka kärki on aina äänentuottohetkellä enemmän tai vähemmän kielten välissä. Jousella tai malleteilla soitettaessa äänentuottoväline liikkuu kielten päällä ja sormisoitossa kieliä näppäillään useammalla kärjellä, jotka kukin operoivat pääosan ajasta vain pienellä rajatulla joukolla kieliä.

 

Plekrtatekniikoita ovat:

 

  • Alternate picking/vuoropikkaus

  • Economy picking

  • Gypsy picking (rest stroke)

  • Sweep picking

 

Näihin neljäään yleisimpään plektrasoiton kulmakiveen voit tutustua lisää täällä.

PLEKTRASOITTOON LIITTYVÄT KURSSIT:

Katso kaikki kurssit

Rockway tarjoaa sinulle kaiken, mitä tarvitset soittoharrastuksesi aloittamiseen, ylläpitämiseen ja kehittämiseen. Tuhansia videosisältöjä nuotteineen ja taustanauhoineen käyttää jo yli 100 000 suomalaista. Nyt on sinun vuorosi!

Ilmainen kokeilusi sisältää kaikki soittimet, kaikki kurssit.
Ei sido mihinkään!

bottom of page