top of page

KIELTEN VAIHTO KITARAAN

Kitaran kielet ovat soittimesi kuluvia osia, joita kannattaa vaihtaa säännöllisin väliajoin. Siitä kuinka pitkään kielisatsi kestää on lähes mahdotonta antaa yleispätevää vastausta, koska se riippuu monista seikoista. Käyttöikään vaikuttavat mm. oman hien koostumus, oma soittotyyli, soittimen säädöt, vibratallan käyttö ja kielten materiaali.

Kieliä kannattaa viimeistään vaihtaa, kun punotuissa kielissä näkyy selkeitä painaumia nauhoista tai iho- ja likajäämiä. Parempi olisi vaihtaa kielet jo silloin, kun niiden soundi on muuttunut tummaksi ja ponnettommaksi tai hienovireessä alkaa ilmestyä epäpuhtauksia. Tässä yhteydessä on varmaan hyvä mainita, että mahdollisia intonaatiosäätöjä tehdään aina tuoreilla kielillä.


Klassinen kitara
 

Klassisia kitaroita varten on laaja valikoima erilaisia kielisatseja, jotka eroavat toisistaan sekä bassokielten metallipäälystyksestä että kielisatsin vedosta. Kielisatseissa lukee High Tension (kova veto), Medium Tension (keskikertainen veto) ja Low Tension (matala veto). Eri satsien väliset erot eivät ole klassisissa kitaroissa kuitenkaan niin isoja, että ne aiheuttaisivat suuria muutoksia kitaran säädöissä tai intonaatiossa, vaan kyse on etenkin soittotatsista. Tässä voi ja saa vapaasti kokeilla, kunnes itselleen sopivin kielisatsi on löytynyt.

Näin vaihdat kielet klassiseen kitaraan tai nailonkieliseen kitaraan




Teräskielinen akustinen kitara
 

Teräskielisissä kitaroissa – sekä akustisissa että sähkökitaroissa – kannattaa olla tarkka kielten suhteen, sillä kielten veto on teräskielisissä soittimissa huomattavasti isompi. Yhdestä kieltenpaksuudesta ei kannata vaihtaa toiseen, jos ei halua (tai ei osaa) tehdä vaihdon jälkeen tarvittavat muutokset kitaran säätöihin.

Teräskielisissä kitaroissa kielisatsin paksuus nimetään yleensä diskantti-e-kielen mukaan. Pienempi numero tarkoittaa ohuempaa (= kevyempää) satsia.

 

Näin vaihdat kielet teräskieliseen kitaraan




 

Sähkökitarat


Sähkökitaristit käyttävät yleensä joko 009-, 010- tai 011-paksuisia kielisatseja, ja lähes aina ns. roundwound-kieliä. 

Sähkökitarakielissä on eroja etenkin päällystelangan metalliseoksessa, sekä bassokielten ydinlangan poikkileikkauksessa. Molemmat seikat vaikuttavat soundiin, mutta asia ei ole niin yksiselitteinen, ja asian tutkiskelu vaatisi oman artikkelinsa. Yleisesti voisi sanoa, että “nikkelikielet” soivat lämpimämmin kuin tuoreemmat “teräskielet”.

Näin vaihdat kielet Stratocaster-malliseen sähkökitaraan

Näin vaihdat kielet Floyd Rose -vibralla varustettuun sähkökitaraan

Näin vaihdat kielet Les Paul -tyylisenn sähkökitaraan

ASTEIKKOIHIN LIITTYVÄT KURSSIT:

Katso kaikki kurssit

Rockway tarjoaa sinulle kaiken, mitä tarvitset soittoharrastuksesi aloittamiseen, ylläpitämiseen ja kehittämiseen. Tuhansia videosisältöjä nuotteineen ja taustanauhoineen käyttää jo yli 100 000 suomalaista. Nyt on sinun vuorosi!

Ilmainen kokeilusi sisältää kaikki soittimet, kaikki kurssit.
Ei sido mihinkään!

bottom of page